12 000 Ft-tól ingyenes kiszállítás* ugyfelszolgalat@keri.huGYIK
A prosztata egészségéért

A prosztata egészségéért

A prosztata gyulladása a leggyakoribb urológiai betegség az 50 évnél fiatalabb, és a harmadik leggyakoribb az 50 évnél idősebb férfi betegek kö­rében. A férfiak körülbelül 10–15%-ának volt már prosztatagyulladása.

A prosztata bakteriális eredetű (azaz fertőzéses) gyulladása jóval ritkábban fordul elő, mint az, amit nem bakteriá­lis eredetűnek tartanak. Ez utóbbit régebben krónikus prosztatagyulladásnak, ma már inkább krónikus kismedencei fáj­dalom szindrómának nevezik. Az ese­tek több mint 90%-ában ilyen diagnózis igazolódik.

A krónikus prosztatagyulladás, azaz újabb nevén krónikus kis­medencei fájdalom szindróma diagnózisa főként a tüneteken, illetve a prosztata gyul­ladásának igazolásán alapul. A betegség fő tünete az állandóan jelenlévő, kismedencére lo­kalizált fájdalom, illetve az ehhez társuló alsó húgyúti tünetegyüttes.

A tü­netek ilyenkor legalább 3 hónapon át fennállnak. Fájdalom, vizelési panaszok (nehéz és/vagy fájdalmas vizelés, illetve gyakori vizelési inger), valamint szexuális problémák is előfordulhatnak. A fájdalom válto­zó erősségű lehet, és számos helyen megjelenhet: a szeméremcsont mögött, a hímvesszőre vagy lágyéktájra lokalizáltan, valamint akár ejakulációhoz is társulhat. A tünetek jelentősen befolyásolják a napi aktivitást, és komoly hatással vannak a betegek életminőségére.

Mivel ez egy krónikus állapot, fontos tudni, milyen praktikákkal és kezelésekkel lehet enyhíteni a tüneteket. Ezek magukba foglalják az étrend módosítását (olyan ételek-italok kerülése, amelyek súlyosbít­hatják a vizelési panaszokat és a fájdalmat, mint pl. a kávé, a zsíros-csípős-fűszeres ételek, a tömény szeszes italok), valamint az olyan fizikai aktivitás kerülését, amely növeli a gáttájéki nyomást (pl. kerékpározás), vagy például a helyi hőterápiát vagy magnetoterápiát.

Emellett számos gyógyszeres kezelés is segíthet a kórképen, de a betegeknek számára is fontos információ, hogy a fertőzéses prosztatagyulladással szemben itt az antibiotikumok általában hatástalanok, sőt kerülendőek.

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek, és bizonyos, a prosztata működésére ható szerek mellett a gyógynövényekből készült készítmények tudnak a betegek panaszain enyhíteni. Többek között rozspollen-kivonatok, kvercetin és a fűrészpálma használa­tosak. A legtöbb vizsgálat a rozspollen alkalmazásával kapcsolatban áll rendelkezésre. A javasolt szedési időtartam kb. 6 hónap.


 

Forrás: Dr. Bajory Zoltán: Krónikus prosztatitisz és krónikus kismedencei fájdalom szindróma. Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 6. szám